15.TRT ULUSLARARASI BELGESEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

TRT tarafından bu yıl “Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın” adıyla 15’incisi düzenlenen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri”, Fişekhane’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

15.TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu

TRT tarafından bu yıl dünyanın içinde bulunduğu kaosa, savaş tehditlerine ve başta Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkati çekmek amacıyla "Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın" mottosuyla yapılan etkinliğin TRT Belgesel televizyonunda da canlı yayınlanan ödül töreni, Rubato konseriyle başladı.

Gala programında, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın ev sahipliği yaptığı ödül törenine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT yöneticileri, sinema dünyasından önemli isimler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde söz alan İletişim  Başkanı Fahrettin Altun, "İzleyiciye belge yani kanıt sunan belgeseller; beyazperde ya da ekran için üretilen yapımlar olmasının ötesinde, yumuşak güç enstrümanlarından olan kamu diplomasisinin de önemli bir unsuru olarak öne çıkıyor. Hele ki bu çağ ve coğrafyada çok uzağa gitmeye gerek yok. Sadece son bir yılda olup bitenlere bir bakalım. Eğer bir yılda kameralar kayıtta olmasaydı, Gazze’deki büyük vahşeti, trajediyi, soykırımı ve insanlık suçlarını yeterince göremeyecektik. O büyük acıyı bütün dünya bu haliyle hissedemeyecekti. Yine yakın zamanda, son bir haftada kameralar kayıtta olmasaydı, Şam’daki Saydnaya Cezaevi’nde on yıllardır süregelen o akılalmaz işkenceleri belgeleyemezdik.

Hakeza, vatanına yıllar sonra dönenlerin sevincini, mutluluk gözyaşlarını göremezdik; zulmün son bulmasına şükredenlerin o sonsuz gülümsemelerine de tanıklık edemezdik. Tarihi tanıttıklarını belgesel formatında dünyaya duyuranlara ödül vermek, burada yaptığımız bu programda gerçekleştirdiğimiz bu faaliyet elbette çok kıymetli. Aslolan, belgeselcinin ürettiği belgeselle tarihe not düştüğünü, hatta belki de o belgesel sayesinde bir milletin kaderini değiştirme gücüne sahip olduğunu hissetmesidir, bu bilinçte olmasıdır. Eğer günün birinde Netanyahu ya da Esad insanlık suçlusu olarak yargı önünde hesap vereceklerse -ki benim buna inancım tam- işte o hesap günü geldiğinde yargıya yol gösterecek olan, hakikat için belge sunacak olan en önemli kanıtları yine sergileyecek olan habercilerdir, belgeselcilerdir; bilhassa da mazlum coğrafyaların belgeselcileridir” ifadesinde bulundu.

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ise, “Bu yıl 15’incisini düzenlediğimiz, Türkiye’nin en büyük belgesel festivali ‘TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nin ödül törenine hepiniz hoş geldiniz. Sizleri medeniyetlerin ve kültürlerin buluşma noktası, kadim şehrimiz İstanbul’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kendine özgü dili ve inşa yöntemleriyle bir anlatı biçimi olarak her bir belgeselin yapım süreci esasında bir iz sürmektir. Belgeseller vesilesiyle tarihin, kültürün, bilimin, doğanın ve elbette insanın bu dünyadaki izlerini takip ederiz. Bu takip sürecinde dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan olayların ve hakikatin mesafelerden azade olmadığını görürüz. Zaman ve mekân olarak çok uzak sandığımız gelişmelerin aslında bizi ne kadar yakından bilgilendirdiğini görürüz. Hayli uzağımızda yaşandığını düşündüğümüz hadiselerin doğurduğu hisleri nasıl yakından duyabileceğimizi yine belgesellerle idrak edebiliriz. 2009'da ilk kez düzenlenen festivalimiz, 2010'da uluslararası bir boyut kazandı ve tüm dünyada bilinen ve takip edilen, prestijli bir organizasyon haline geldi. Bu yıl festivalimize 100 farklı ülkeden yapılan 1651 başvuru, geride kalan sürede festivalimizin kat ettiği mesafenin ve uluslararası ölçekte geldiği noktanın en temel nişaneleridir. Bu başvuru sayısı, aynı zamanda festivalimizin 15 yıllık yolculuğunda yeni bir rekora işaret etmektedir. Festivalimizin uluslararası kategorisinde 1417, ulusal profesyonel kategorisinde 93 iddialı belgesel film yarıştı” şeklinde konuştu.

Gecede 15 ödül sahiplerini buldu

"Uluslararası Kategori", "Ulusal Profesyonel Kategori", "Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi" ve "Proje Destek Kategorisi" olmak üzere 4 dalda, 40 finalist ödül için yarıştı. Törende "TRT 60. Yıl Özel Ödülleri" de dahil toplam 15 ödül takdim edildi.

"Uluslararası Kategori"de yönetmenliğini İlyas Yourish ve Shahrokh Bikaran'ın üstlendiği "Kamay" en iyi belgesel, Ross Killeen'in "Don't Forget To Remember" ikincilik, Kanishka Sonthalia ve Siddesh Shetty'nin "Until I Fly" üçüncülük, Lin Alluna'nın "Twice Colonized" ise 60.Yıl Özel Ödülünün sahibi oldu.

15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri'nde "Ulusal Profesyonel Kategori"de Hasan Ete "İyi Ölüm" adlı yapımla "En İyi Belgesel" ödülünü alırken, Cansın Güven'in "Karanlıkta Görüyorum" ikincilik, Oğulcan Atayol'un "Aşırı Kişisel Belgesel" adlı belgeseli üçüncülük ödülünü, Müjgan Yıldırım'ın "Bir Varmış Bir Yokmuş: Evvel Zaman İçinde" belgeseli de "60.Yıl Özel Ödülü"ne değer görüldü.

"Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi"nde Mert Kartal "Kırmızı Çanta" ile "En İyi Belgesel" olurken, Nihal Atasoy'un "Novruz Ateşi" ikinciliği, Furkan Aydın'ın "Deq" üçüncülüğü, Damla Çağlar'ın "Tebessüm Anıtı" filmi "60. Yıl Özel Ödülü"nü kazandı.

"Proje Destek Kategorisi"nde ise "Alışılmadık Bir Göç Hikayesi" projesiyle Abdurrahim Ayaz Bilgiç, "Yüksek Gerilim" ile Muhammed Emre Özdemir ve Esad Can Öner, "Resimlerin Peşinde-Savaşın Çocukları" ile de Selçuk Azmanoğlu'na ödülleri takdim edildi.

Etkinliğin ardından programa katılan Fahrettin Altun ve Sobacı ile ödül alan katılımcılar, sahneye çıkarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA

BELEDİYELER

EKONOMİ