Türkiye’nin önde gelen fıkıh ve tefsir âlimlerinden Sadreddin Yüksel, vefatının 20. yıldönümünde Eyüpsultan’da düzenlenen anlamlı bir programla anıldı. Yeni Dünya Vakfı tarafından organize edilen ve “Eyüpsultan’ın Ebedî Sâkinleri” programı çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliğe yoğun katılım oldu.
Programın sunuculuğunu üstlenen edebiyatçı-yazar Mehmet Nuri Yardım, Sadreddin Yüksel’i “Dinine ve ilme büyük hizmetlerde bulunmuş, çalışkan, mütevazı, bir dava ve fikir insanı” olarak tanımladı. Yardım, Sadreddin Yüksel’in Fatih’teki evine yaptığı ziyaretten bahsederek, “Hocamız, son anına kadar gençlerin eğitimine büyük önem verdi ve her fırsatta onları destekledi. Vefat ettiğinde tamamlanmış fakat yayımlanmamış birçok eseri bulunuyordu. O, âlim olmanın ötesinde cömert bir mizaca sahip mümtaz bir şahsiyetti,” ifadelerini kullandı.
Müfid Yüksel'den Babasına Dair Hatıralar
Sadreddin Yüksel'in oğlu araştırmacı-yazar Müfid Yüksel, programda yaptığı konuşmada babasının hayatına dair önemli detaylar paylaştı. Yüksel, “Babam çoğunlukla evde çalışırdı. Ezber kabiliyeti çok yüksekti ve okuduğu kitaplarla bağlantılı eserleri mutlaka incelemeyi alışkanlık hâline getirmişti. Disiplinli ve dakik bir insandı; sabahları erken kalkar, zamanını ilimle değerlendirirdi,” dedi.
Müfid Yüksel, babasının ilmî donanımı ve duruşunun bazı kişilerde kıskançlık oluşturduğunu belirterek, “Babamın ilmî üstünlüğü nedeniyle bazı mollaların kıskançlığına maruz kaldığı dönemler oldu. Seveni kadar kıskananı da vardı. Yanına aldığı asistanlardan biri, babamın tercümesini kendi çalışması gibi yayımladı. Biz, babamın tamamlanmış ama basılmamış eserlerini bir bütünlük içinde yayımlamayı arzuluyoruz,” ifadelerini kullandı.
Ehli Sünnet Duruşundan Taviz Vermedi
Sadreddin Yüksel’in prensiplerinden asla taviz vermediğini vurgulayan Müfid Yüksel, Suudi Arabistan’dan gelen tekliflere de değindi. “Bir gün Suudi yetkililer, babama medrese açma ve rektörlük teklif etti. Ancak babam, Vehhabilik propagandası yapılması şartını kabul etmeyerek bu teklifi geri çevirdi. Ayrıca, Muhammed bin Abdulvehhab’ın kitabını tercüme etmeyi de reddetti. Babam, Ehli Sünnet inancına sıkı sıkıya bağlı bir İslam âlimiydi,” dedi.
Müfid Yüksel, babası ile Said Nursi’nin yakın dostluklarını da anlattı. “Babam ve Said Nursi birbirlerini çok severdi. İrtibatları ölene kadar kopmadı,” şeklinde konuştu. Programda Müfid Yüksel’in, babası Sadreddin Yüksel hakkında detaylı bir biyografi kitabı hazırladığı bilgisi de paylaşıldı.
Anlamlı Etkinlikler ve Ziyaretler
Programın ardından her hafta olduğu gibi katılımcılara kitap hediye edildi ve toplu fotoğraflar çekildi. Bazı katılımcılar, etkinlik sonrasında Sadreddin Yüksel’in Edirnekapı Şehitliği Necatibey Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret ederek dua etti.
İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA
SON YAZILAR