PROF. DR. YILDIRIM: "KANSER HÜCRELERİ VÜCUDUN HER BÖLGESİNDE GELİŞEBİLİR"

Kalın Bağırsak Farkındalık Ayı kapsamında Prof. Dr. Yıldırım, kolon ve rektum kanserine dair açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yıldırım:

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı / Onkoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yıldırım, “Vücudun hemen her bölgesindeki hücreler, kanser hücrelerine dönüşebilir” dedi.

Kalın Bağırsak Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yıldırım, kanserin, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıkıp hızla çoğalmasıyla başladığını belirtti.

KOLOREKTAL KANSER NEDİR?

Kolorektal kanserin, kalın bağırsak (kolon) ya da rektumda başladığını ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

"Bu kanserler, başladıkları yere göre kolon kanseri ya da rektal kanser olarak isimlendirilir. Kolon ve rektal kanserler birçok ortak özelliğe sahip olduğundan genellikle birlikte değerlendirilir."

KOLOREKTAL KANSERİN GELİŞİMİ

Sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsağın kolon ve rektumdan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Kalın bağırsağın büyük bir bölümü, yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda kaslı bir tüp şeklindeki kolondan oluşur. Kolon, farklı bölümlere ayrılır: Yükselen kolon, inen kolon, transvers kolon ve sigmoid kolon. Sigmoid kolon ise anüse bağlanan rektuma katılır."

"Kolon, ince bağırsaktan gelen sindirilmemiş besinlerden tuz ve suyu emer. Kolondan geçen atık madde, rektuma ulaşarak anüsten dışarı atılır. Anüs çevresindeki halka şeklindeki kaslar (sfinkterler), dışkının kontrollü bir şekilde dışarı çıkmasını sağlar."

Kolorektal kanserin çoğunlukla kolon veya rektumun iç astarında oluşan poliplerle başladığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Polipler, özellikle yaşlandıkça yaygın hale gelir. Bazı polip türleri zaman içinde kansere dönüşebilir. Polipin kansere dönüşme riski, türüne bağlıdır. Kanser, polipten başlayarak kolon veya rektum duvarına doğru gelişebilir. Kanser hücreleri, lenf ya da kan damarları yoluyla yakındaki lenf düğümlerine veya vücudun uzak bölgelerine yayılabilir."

KOLON VE REKTUMDA GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ

Kolorektal kanserlerin büyük çoğunluğunun adenokarsinom olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, bazı alt tiplerin daha kötü prognoza (hastalığın seyrine) sahip olabileceğini ifade etti.

KOLOREKTAL KANSER TEDAVİSİ

Kolorektal kanser tedavisinin multidisipliner bir ekip tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ekip, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, cerrahi onkoloji, gastroenteroloji, patoloji, radyoloji, nükleer tıp, diyetetik, fizyoterapi ve psikoloji uzmanlarından oluşur."

"SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Merkezi'nde, hastalar multidisipliner tümör konseyi tarafından değerlendirilmektedir. Bu süreçte en güncel tedaviler, multidisipliner bir yaklaşımla uygulanmaktadır."

ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ

EKONOMİ