SANKO Üniversitesi Hastanesi Pulmoner Rehabilitasyon Fizyoterapisti Güler Öztürk, “Amacımız, hastalarımızın yaşam fonksiyonlarını en üst düzeyde tutacak şekilde bağımsız olarak hayatlarına devam etmelerini sağlamaktır” dedi.
Pulmoner rehabilitasyon multidisipliner bir tedavi programıdır
9-15 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle açıklama yapan Fzt. Öztürk, pulmoner rehabilitasyonun, kronik solunum hastalığına sahip bireyler için fizyolojik, psikolojik ve beslenme desteğini içeren multidisipliner bir tedavi programı olduğunu belirtti.
Fzt. Öztürk, “Kronik akciğer hastalıklarında fonksiyonel kapasiteyi artırmak, semptomları kontrol altına almak veya azaltmak, dolayısıyla standart tedavinin başarısını artırmak iyi hazırlanmış bir pulmoner rehabilitasyon programı ile mümkündür” dedi.
Pulmoner rehabilitasyon programını oluştururken hastaların ihtiyaçlarına ve fiziksel, psikolojik ve sosyal fonksiyonlarına uygun multidisipliner bir yaklaşım benimsediklerini ifade eden Fzt. Öztürk, şöyle devam etti:
"Semptomları azaltmayı ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz"
“Uyguladığımız tedavi programlarının odak noktası, hastalığa ait semptomların azaltılması ve hastalığa bağlı maluliyetin önlenmesidir. Rehabilitasyon öncesinde hastalarımıza detaylı bir değerlendirme yapıyoruz. Sonrasında solunum eğitimi, göğüs fizyoterapisi, egzersiz ve gerekirse elektroterapi uygulamaları ile hasta eğitimini içeren bir program sunuyoruz. Aynı zamanda hastalarımıza, hastanemizin sağladığı imkânlar doğrultusunda bilinçli beslenme (nutrisyonel) ve psikososyal destek de sağlanmaktadır.”
Fzt. Öztürk, pulmoner rehabilitasyon programlarının etkinliğini gösteren bilimsel çalışmalarda, egzersiz performansı ve yaşam kalitesinin arttığının, buna karşın dispne (nefes darlığı), yorgunluk gibi semptomların azaldığının açıkça görüldüğünü ifade etti.
Ameliyat öncesi ve sonrası fiziksel destek sağlanıyor
Cerrahi operasyon geçirecek hastalar için ameliyat öncesi ve sonrası tedaviler sunduklarını, ilaç tedavisi alan akciğer hastalarından da fiziksel ve psikolojik açıdan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Fzt. Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
“Pulmoner rehabilitasyon süreciyle birlikte hastalarımızın günlük yaşam aktivitelerine daha stabil ve rahat bir şekilde devam ettiklerini gözlemliyoruz.”
Pulmoner rehabilitasyon uygulanan hastalıklar
Pulmoner rehabilitasyonun uygulandığı bazı alanları ve hastalıkları sıralayan Fzt. Öztürk, şunları kaydetti:
“KOAH, astım, bronşektazi, obeziteye bağlı akciğer hastalıkları, göğüs duvarı deformiteleri, akciğer maligniteleri, cerrahi öncesi ve sonrası dönem ile uyku hastalıkları.”
Pulmoner rehabilitasyon sürecinde uygulanan solunum egzersizleriyle nefes darlığını azaltmayı, solunum kapasitesini artırmayı, balgam oluşumunu önlemeyi, solunum kaslarının dayanıklılığını güçlendirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Fzt. Öztürk, bu egzersizlerin kişiye özel olarak planlandığını belirtti.
ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ